Szövegíró, blogger! Minden témában tőlem neked!

Molekuláris diagnosztika

Mi a molekuláris diagnosztika?


A molekuláris diagnosztika olyan technikák gyűjteménye, amelyeket a genomban és a proteómban található biológiai markerek elemzésére használnak, és hogy sejtjeik hogyan fejezik ki génjeiket fehérjeként - ez pedig orvosi vizsgálatokkal történik a gyakorlatban. Az orvostudományban ezt a technikát használják a betegségek diagnosztizálására és nyomon követésére, a kockázatok felderítésére és annak eldöntésére, hogy mely terápiák működnek a legjobban az egyes betegek számára. A mezőgazdaság biológiai viszonyában, a növény- és állatállomány betegségeinek megfigyeléséhez egyaránt használható a molekuláris diagnosztika.A páciens sajátosságainak és betegségének elemzésével a molekuláris diagnosztika a személyre szabott orvoslás kilátásait kínálja. Ezek a tesztek számos orvosi szakterületen hasznosak, beleértve a fertőző betegségeket, az onkológiát, a humán leukocita -antigén -tipizálást (amely megvizsgálja és megjósolja az immun funkciót), a koagulációt és a farmakogenomikát.

A molekuláris biológiai vizsgálati eszközök iparosítása praktikussá tette ezek használatát a klinikákon. A miniatürizálás egyetlen orvosi diagnosztikát hozhat a klinikára, az irodába vagy otthonba. A klinikai laboratórium magas szintű megbízhatóságot követel meg; a diagnosztika akkreditációt igényelhet, vagy az orvosi eszközökre vonatkozó előírások hatálya alá is tartozhatnak bizonyos regulációk. 2011-től néhány amerikai klinikai laboratórium ennek ellenére csak kutatási célokra értékesített vizsgálatokat használt.

A laboratóriumi folyamatoknak meg kell felelniük az előírásoknak, mint például a klinikai laboratórium javításának módosításai, az egészségbiztosítás hordozhatóságáról és átláthatóságáról szóló törvény, a jó laboratóriumi gyakorlat, valamint egyes államok hatósági előírásai. A laboratóriumi információkezelő rendszerek segítenek ezeknek a folyamatoknak a nyomon követésében. A szabályozás a személyzetre és az ellátmányra is vonatkozik. 2012 -től tizenkét amerikai állam megköveteli a molekuláris patológusok engedélyét; számos tanács, például az Amerikai Orvosi Genetikai Tanács és az Amerikai Patológiai Tanács igazolja a technológusokat, a felügyelőket és a laboratóriumi igazgatókat, hogy egy külföldi, úttörő példát említsünk.

Az automatizálás és a minta vonalkódja maximalizálja az átvitelt, és csökkenti a hiba vagy szennyeződés lehetőségét a kézi kezelés és az eredményjelentés során. Már rendelkezésre állnak olyan eszközök, amelyek elvégzik a vizsgálatot az elejétől a végéig. A korszerűség és naprakészség a különböző eszközök esetében, tehát nagyon fontos a modern orvostudományban, így a molekuláris diagnosztika esetében is.

A molekuláris diagnosztikát olyan fertőző betegségek azonosítására használják, mint a chlamydia, influenza vírus és tuberkulózis, vagy specifikus törzsek, például a H1N1 vírus vagy a SARS-CoV-2. A genetikai azonosítás gyors lehet, például egy hurok által közvetített izoterm amplifikációs teszt diagnosztizálja a malária parazitát is. De a genom-elemzés ezen fejlődése ellenére még mindig gyakrabban azonosítják a fertőzéseket más módszerekkel - proteómjukkal, bakteriofágjukkal vagy kromatográfiás profiljukkal. A molekuláris diagnosztikát arra is használják, hogy megértsék a kórokozó specifikus törzsét - például azáltal, hogy kimutatják, hogy mely gyógyszer rezisztencia esetén milyen terápiákat kell kerülni.

Ezenkívül metagenomikus, következő generációs szekvenáláson alapuló vizsgálatok is végrehajthatók a kórokozó szervezetek torzítás nélküli azonosítására. A beteg genomja tartalmazhat öröklött vagy véletlenszerű mutációt, amely befolyásolja a betegség kialakulásának valószínűségét a jövőben. Például a Lynch -szindróma genetikai betegség, amely hajlamosítja a betegeket vastag- és végbél- és egyéb rákos megbetegedésekre. A korai felismerés szoros megfigyeléshez vezethet, amely javítja a beteg esélyét a jó eredményre. A szív- és érrendszeri kockázatot biológiai markerek jelzik, és a szűréssel mérhető annak kockázata, hogy egy gyermek genetikai betegséggel, például cisztás fibrózissal születik. A genetikai vizsgálat etikailag összetett: előfordulhat, hogy a betegek nem akarják a kockázatok ismeretében jelentkező stresszt.
 

<-- Vissza aMolekuláris diagnosztika blog oldalra!